09 februari 2020

Sparta Nijkerk 1 is ’t eventjes kwijt!

FC Lisse – Sparta Nijkerk 1-0

Door: Gerard Kok.

Na een week “niets doen” en toekijken hoe de concurrentie vorige week punten pakte dan wel morste moesten de mannen van Eric Speelziek zelf weer aan de bak! Dat zou niet makkelijk zijn want ons wachtte een tegenstander van allure, FC Lisse (algeheel amateurkampioen 2008) zou eraan moeten gaan geloven als het aan de Spartanen lag.

In de bovenstaande opstelling werd er aangetreden tegen de heren uit de bollenstreek. Afwezig was Gino Coutinho die diezelfde ochtend werd overvallen door een migraineaanval. Ik ben er zelf gelukkig niet mee bekend maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat je met zoiets echt niet lekker voetbalt. Later in de middag zou blijken dat Thijs Janssen een meer dan waardig vervanger was voor Gino. Na een moeilijk begin bij Sparta Nijkerk wordt Thijs meer en meer belangrijk en pakt hij punten voor onze eerste elftal als er een beroep op hem wordt gedaan. Dat punten pakken lukte hem gisteren niet maar aan hem heeft het zeker niet gelegen! En dan (ook niet onbelangrijk) zagen we dat Maurice de Ruiter weer op de bank zat en dus terug is van zijn armbreuk.

De eerste minuten van de wedstrijd waren voor de Spartanen en al in de vijfde minuut mocht Donny van der Wal aanleggen voor een vrije trap op een mooie plek. De Lissense keeper Erik Cummins liet zien dat hij meteen wakker was en tikte de bal over de lat. Na deze Spartaanse minuten was het FC Lisse dat ging voetballen en overheersen. Sparta Nijkerk werd behoorlijk teruggedrongen op eigen helft. In de 11e minuut werd een inzet van David Verweij door Jerry Geurtsen van de doellijn gekopt. Paar minuten later weer een inzet van Lisse maar Jeffrey Klijboek schoot de bal hard naast de goal van Janssen. In de 23e minuut een soortgelijke situatie, een bal werd naast gekopt door Kübilay Köylü. Het was voor Sparta heel fijn dat de aanvallers van Lisse trainer Robbert de Ruiter het vizier niet op scherp hadden staan. Donny van der Wal had door dat er iets moest gebeuren en porde het vuurtje wat op, totaal niet bang voor de enorme Viking Lars Rauws van FC Lisse. De Viking won wel en Donny van der Wal lag languit op zijn rug in het gras en vanuit zijn liggende positie moet die Viking-gast echt wel 2 meter 12 zijn geweest of zoiets. De scheidsrechter vond dat Lars met zijn duw best wel een gele kaart had verdiend en dat vond het Spartaanse publiek eigenlijk ook best wel. Veel hielp het allemaal niet, de Spartanen waren gewoonweg niet secuur genoeg. Te snel en te makkelijk werd de bal ingeleverd. Er zou iets moeten veranderen, maar wat? Niet in de opstelling die was wel oké maar de oplossing zat ‘m meer in de instelling! Die zou wat beter moeten worden en dat gebeurde dan ook voor eventjes! Sparta Nijkerk ging wat meer vooruit voetballen en kregen zowaar een kans om de score te openen. Een afvallende bal was een prooi voor Gilbrano Plet en via een verdediger van Lisse ging de bal maar net naast! Vervolgens Janic nog een kansje, ook net naast. Toen we dachten dat de Spartanen het lek boven hadden meenden de mannen van de Ruiter toch roet in het eten te moeten strooien door de in de laatste minuut van de eerste helft de 1-0 te scoren. Na een snelle aanval scoorde Jeffrey Klijbroek de eerste voor Lisse. Hierna floot scheidsrechter Schul (die de Spartanen zeker niet tegen hadden) vrijwel direct voor de rust. Deze 1-0 ruststand was niet onterecht gezien het spelbeeld van de eerste helft maar zuur was ie best wel!

De tweede helft ving aan met twee Spartaanse wissels. Mo Bendadi en Adriaan Kruisheer bleven in de kleedkamer achter en de vervangers waren Mohammed al Haydar en de noeste ijzervretende Justin van Groen. Mohammed nam de plaats van Janic in die op zijn beurt in de voorhoede ging staan. Heul veul beter werd het nog niet. De mannen uit Lisse waren altijd net iets eerder bij de bal en met optisch gezien net iets meer wil om te winnen. Sparta Nijkerk probeerde het echt wel in de tweede helft maar het zat ook nog een allemaal niet mee. In de 61e minuut liep de ijzervreter tegen een gele kaart op. In de 78e minuut mocht Maurice de Ruiter zijn opwachting maken maar ook hij kon het verschil niet meer maken. Het hopen was op een individuele actie van iemand of een wanhoopschot dat er nog in zou ploffen. Gezien de situatie op de andere velden op dat moment zou een gelijkspelletje in Lisse nog niet eens zo verkeerd zijn. Van alles werd er geprobeerd en bijna was het raak voor Sparta maar door die druk naar voren kregen de mannen van Lisse kans op de counter en tot twee keer toe was Thijs Janssen de winnaar in een één op één situatie. Het bleef uiteindelijk 1-0.

Doordat Odin’59 gelijk heeft gespeeld op zaterdagmiddag (3-3 uit tegen Jong Almere) en DVS’33 ook verloor (3-0 thuis tegen Excelsior’31) bleef de schade voor de Nijkerkers beperkt. De voorsprong is op dit moment vijf punten in het voordeel van Sparta met een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week is Odin’59 aan de beurt om vrij te zijn en zouden de Spartanen hele goede zaken kunnen doen om thuis van Hoek te winnen. De voorsprong kan dan weer naar 8 punten worden opgeschroefd. Als er dan een einde zou zijn gekomen aan de mindere periode van Sparta Nijkerk dan valt het allemaal toch nog reuze mee? En dat dan na in drie wedstrijden maar 1 punt te hebben gepakt! Straks is iedereen weer wat fitter, griepjes zijn verdwenen. Het kan alleen maar beter worden! En nu wordt het heel duidelijk waarom we die 10 punten voorsprong hebben opgebouwd voor de winterstop, dat was om ons dit soort tegenslagen te kunnen permitteren. Je zult aan het eind van de competitie nog steeds met een karrevracht aan punten blijven zitten. Da’s voor niemand leuk toch? Je mag ze niet meenemen naar het volgend seizoen of zo!