21 augustus 2021

Sparta Nijkerk – ODIN’59 2-0

Door Gerard Kok.

Eindelijk weer een zaterdagmiddag met voetbal dat er toe doet!

Maar voordat het voetbal begint eerst een minuut stilte voor Spartanen die eerder dit jaar zijn overleden en veel hebben betekend voor de vereniging. Wij herdachten in stilte de heren Arij Klaassen en Jan van Drie.

Niets ten nadele van een paar vriendschappelijke wedstrijden en een toernooi maar dit is toch echt wel weer iets anders. De competitie is weer begonnen. EN HOE! Het Spartaanse keurkorps heeft het publiek niet in de steek gelaten en gewoon meteen weer laten zien dat het terdege nog wel kan voetballen. Want laten we eerlijk zijn, na de voorbereiding waren de verwachtingen toch wel wat lager gespannen dan voorheen.

Van sommige acties zaterdagmiddag liep ‘t kwijl me bijna uut de bakkes. Zo mooi! Bedoel ik daarmee dat we er al zijn? Nee, natuurlijk niet maar een goed begin is het halve werk en de eerste klap is een daalder waard……..

Defensief moest er behoorlijk worden gesleuteld door de heren Speelziek en Beeftink. Laurens de Korte was door ziekte niet inzetbaar op de linksachter positie en rechts centraal in de verdediging ontbrak Janic Makizodila door een hamstringblessure. De Nijkerkers zaten al niet te dik in fitte verdedigers dus de volgende oplossing werd gevonden: Justin van Groen stond rechts centraal en Mike Ahrens werd gepositioneerd als linksback. Achteraf bleken mannen zich daar uitstekend van hun taak te kwijten. En dat verdient lof, vergeet niet dit voor hen geen normale positie is. Dus meer dan naar behoren vervuld. Chapeau!

Kijk, nu kan ik wel hier de positivo gaan lopen uithangen maar de heer Speelziek zijn gezicht stond van meet af aan op onweer. Zelden op die manier gezien, zal alles te maken hebben gehad met een “gezonde” wedstrijdspanning. Dat hoop ik tenminste!

Vanaf minuut 1 was het duidelijk dat de Nijkerkers niet met zich wilden laten sollen. Al in de twaalfde minuut was er een “meer dan wonderschone” aanval over de linkerflank. Ricardo Fransberg wist de opgestoomde Donny van der Wal te bereiken en zijn inzet teisterde de paal. Deze actie had een zoveel beter lot verdiend. Ik denk dat tijdens het schrijven van dit artikel die paal nog stiekem staat te trillen. Tien minuten later was het Max Leeflang (doet deze jongen jullie ook zo denken aan Bas Mooij?) die een prachtig afstandsschot afleverde maar dit net deed aan de verkeerde kant van de paal. Nog geen vier minuten later deed Donny van der Wal dit kunstje nog eens over. Deden de mannen uit Heemskerk dan niets? Jazeker wel, net even na een half uur spelen was het Wouter Beukers die handelend moest optreden. In deze fase van de strijd wist hij de Spartanen te behoeden voor een achterstand. Dat het vizier bij de Oranjehemden nog niet op scherp stond in deze fase van de competitie bewees Donny van der Wal. Zijn vrije trap van een metertje of 22 belandde weer aan de verkeerde kant van de paal. Een minuut of vijf hierna floot “de altijd parmantig lopende“ scheidsrechter Paarhuis voor het einde van de eerste helft. 0-0 Was de ruststand en daar waren de mannen uit Heemskerk het meest blij mee.

Zomaar even tijdens de theepauze, we hebben toch een minuutje of vijftien: Je zou eens mee moeten gaan naar de uitwedstrijd tegen Odin’59. Hun veld kijkt uit op een gigantisch mooi kasteel. Dit is nu in bedrijf als een hostel. Het betreft het kasteel Assumburg. Het dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw en is genoemd naar het buurtschap Assum, dit ligt tussen Heemskerk en Uitgeest. Kijk maar eens op Wikipedia: Slot Assumburg. Best wel interessante geschiedenis.

Tijd is om, de heer Paarhuis fluit voor aanvang van de tweede helft. Zul je altijd zien! Zit je lekker in een geschiedenislesje begint dat voetbal weer……

Beide teams kwamen ongewijzigd de kleedkamer uit. Alhoewel….het gezicht van Eric Speelziek leek wel wat relaxter dan tijdens de eerste helft. Vier minuten na het fluitsignaal waren het de Spartanen die zich bijna beloonden voor hun “redelijk” goede spel in de eerste helft. Nu ging het nog mis maar dat duurde niet lang. In de 52e minuut kreeg Bryan Burgerhout de bal op zijn pantoffel en hij liet de Heemskerkse goalie kansloos met een heerlijk “dropshot” 1-0. Na een uur spelen meende Max Leeflang de tweede erin te moeten leggen maar het doel was iets te ver naar rechts geplaatst zodat zijn inzet tegen de paal belandde. Hé goh tsjeh wat jammer nou! De heer Fransberg deed dat ook nog eens even dunnetjes over in minuut 63. In minuut soixante-neuf was het de Nijkerkse keeper Wouter Beukers die er geblesseerd vanaf moest. Nu hebben we natuurlijk een “meer dan geweldige” stand-inn in Manuel Hoogewoning.  Maar Wouter rook zijn kans en nu dit……

Vervolgens bleven de Nijkerkers het onnodig lang spannend houden door die tweede er niet in te lellen. In de achtentachtigste minuut maakte “good old” Rob Diderik zijn hernieuwde opwachting in het elftal van Eric Speelziek, hij verving Jerry Geurtsen die last had van zijn hamstring. Op het einde van de wedstrijd was het weer Bryan Burgerhout die scoorde, hij nam alle twijfel weg en maakte er 2-0 van en dat had hij wat mij betreft best wel een halfuurtje eerder mogen doen.

Bryan werd aan het einde van de wedstrijd dan ook “niet onterecht” gekroond tot MOTM.

Foto’s: Arjen Gerritsma.