Nieuws

01 oktober 2022

Wedstrijdverslag Sparta Nijkerk – Ter Leede

Gerard Kok.

“Goh joh”, zegt mijn meissie om 19.23 uur op zaterdagavond tegen mij. “Het regent, wat hebben we vanmiddag een geluk gehad.” Ik weet niet hoe het u is vergaan maar ik had het gevoel dat ik de hele &*5%$*%$##@#-middag  in de regen had gestaan, het regende pijpenstelen op de Ebbenhorst, zeiknat was ik. Daar had geen zuidwester tegen geholpen. Koud was het ook, diep onder het vriespunt. Toen ik meteen na de wedstrijd naar huis wilde pleurde ik ook nog op mijn snufferd vanwege de ijsvorming. Siberisch koud, zo voelde het.

Het was geen onbekend gevoel, het gevoel dat je bekruipt wanneer je team je in de spreekwoordelijke kou heeft laten staan. Nu wil ik niet beweren dat er geen inzet was van Eric Speelzieks keurkorps maar slecht was het wel, dat heeft iedereen kunnen zien. En ik vraag mij hier hardop af hoe dit kan? Een trainer die zijn sporen al had verdiend voordat hij bij ons aan de bak ging en nu na jaren Sparta Nijkerk heeft zijn trainerscarrière alleen maar meer glans gekregen, daar kan het toch niet aan liggen? Geweldige Spartaanse assistenten zijn erbij gehaald, daar kan het toch ook niet aan liggen? Fantastische spelers zijn naar Nijkerk gekomen, jongens met capaciteiten. De Spartaanse selectie was weer beter geworden, daar kan het toch ook niet aan liggen? Het Spartaanse legioen, ligt het daar dan aan? Nee, die zijn nog steeds overwegend positief. Dat is het dus ook niet. Mijn verslagen, zijn die dan altijd negatief? Straalt dat dan af op de mannen? Ik denk het niet! Ik verbeeld mij ook niets. De mannen zullen niet meteen van slag zijn door mijn verslag en daarbij ben ik eigenlijk altijd best wel positief en relatief luchtig. Maar het begint zo langzamerhand wel een beetje te knagen. Dacht ik tot vandaag nog dat het elke week weer een beetje beter werd, begin ik daar nu aan te twijfelen. Als er één wedstrijd was die je moest winnen dan was dat de wedstrijd van vandaag tegen Ter Leede. In een grijs verleden ooit eens van verloren maar daarna louter winstpartijen, niet dat we elkaar vaak zijn tegengekomen maar toch……

Dus alle ingrediënten zijn wel aanwezig om te slagen. Waar is dan de chemie? Ik heb geen verstand van voetbal, ik vind het gewoon een leuk spelletje en ik loop ook niet te schreeuwen langs de kant met kreten over hoe ik vind dat het mot. Nee, ik ben niet een van die stuurlui, ik sta wel aan de wal daar is alles mee gezegd. Wel heb ik een redelijke kijk op menselijke betrekkingen. Alhoewel ik daar buiten sta denk ik toch dat dit ook altijd goed geweest is onder Eric Speelziek. Ja, er is overal wel eens wat, zal ook hier! We hoeven maar kortbij om ons heen te kijken om te zien hoe het allemaal ook heel anders kan. Kijk eens over de Laak heen bijvoorbeeld. De tijd dat spelers en trainers om zich heen gaan kijken komt eraan en het zou toch vreselijk zijn als goede mensen onze club gaan verlaten uit ontevredenheid omdat de resultaten uitblijven. Of dat Sparta zelf zegt: Jij hebt niet gebracht wat we hadden verwacht.” Dat hangt nu als het zwaard van Damocles boven het Sparta Nijkerk van nu en ik vind dat een vervelende constatering.

WAT GAAN WE DAARAAN DOEN MANNEN? Het begint met hard werken en daar schort het (nog) niet aan maar het vertrouwen moet omhoog. Loop eens op een bal waar je geen vertrouwen in hebt in eerste instantie, als je die dan toch veroverd straalt dat over op jou en je maten. Steeds ietsje meer. Ja, het begint met kleine dingen. Schiet eens vanuit de tweede lijn, voetballend oplossen is leuk maar niet op dit moment. Bij veel breien laat je vanzelf een keer een steek vallen en dat is wat er nu gebeurt. Ach…nou ga ik toch de persoon uithangen die denkt dat hij het weet. Nokken Kok, is niet jouw stijl.

  

Heel bijzonder aan de opstelling is dat Jerry Geurtsen op linkshalf staat en Raymond Huizing op de vertrouwde plek van Jerry. Moet, met mijn beperkte kennis van voetbalzaken, zeggen dat beiden het niet verkeerd hebben gedaan. Mark van der Weijden speelde op rechtshalf en Tyrone stond in de spits. Beiden werkten hard maar waren niet gelukkig.

Al in de tweede minuut kreeg Jerry Geurtsen een grote kans op de openingstreffer maar hij kreeg de bal niet over de boomlange keeper Mark de Vries van Ter Leede gestift. Kort daarop was er ook een grote kans voor Ter Leede, de hekkensluiter van de Derde Divisie Zaterdag liet zich ook niet onbetuigd. Zo onbetuigd dat zij in de drieëndertigste minuut de voorsprong pakten, de goal werd gemaakt door Lucas Leverlang en Spartaans gepruts ging eraan vooraf. Met deze 0-1 stand werd er ook gerust.

De tweede helft ving aan bij Sparta Nijkerk met maar liefst drie wissels. Per slot van rekening moest er “iets” gebeuren. Zoals het er in de eerste helft aan toe ging kon ook niet. Het duurde niet lang voordat de mannen van de Sassenheimse trainer Niek Oosterlee de tweede achter Johan Jansen wisten te leggen. Een voorzet, die best wel lang onderweg was, kon zomaar worden binnengekopt door Luc de Kruijs. Spartanen stonden erbij en keken ernaar. Sparta kregen nog wel wat kansjes, in de eenenvijftigste minuut via Frank Heus. Zijn inzet ging net voorlangs en niemand was erbij om ‘m binnen te glijden. In de zesenzeventigste minuut een kansje voor de ingevallen Bryan Burgerhout maar zijn schot miste kracht om echt gevaarlijk te worden. Toen was er de achtentachtigste minuut en kreeg Sparta Nijkerk een penalty. Vraag mij niet waarom. Ik zag het niet noch de personen om mij heen. Maar geheel in de geest van de wedstrijd ging de bal er niet in, als je dan toch in de hoek zit waar de klappen nu even vallen, dan maar goed ook! In de blessuretijd dan toch nog de 1-2 maar daar had Sparta dan wel een eigen doelpunt van de tegenstander voor nodig. Maar goed, je brengt Ter Leede wel in de positie dat ze in eigen doel schieten, dat is dan wel weer positief. Hier bleef het bij en eerlijk gezegd was ik ook blij dat het afgelopen was, Sparta had verder nergens recht op en Ter Leede is de meer dan terechte winnaar van vanmiddag.

En nu lekker op naar dinsdagavond, dan mogen we aantreden tegen G.V.V.V. de koploper van de Derde Divisie, moet kunnen. Zonder vertrouwen vaart niemand wel toch? #Zinan!

Kaarten Sparta Nijkerk:

Geel voor Janic Makizodila.

Wissels Sparta Nijkerk:

46. Jesse Buitenhuis erop voor Mark van der Weijden.
46. Max Leeflang erop voor Christiaan van Hussen.
46. Wesley de Laat erop voor Pernelly Biya.
66. Bryan Burgerhout erop voor Mike Ahrens.
66. Jake Wollgarten erop voor Sam Krant.

Foto’s van Arjen Gerritsma.

Om deze site goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies. Accepteer deze door op de knop "Accepteer cookies" te klikken.