Franslyn Nsingi akkoord, Frank Heus gaat ons verlaten

Franslyn Nsingi zal komend seizoen de A-selectie van Sparta Nijkerk versterken. De in Amersfoort woonachtige aanvaller is 22 jaar en komt over van Hercules. Hiervoor speelde Franslyn voor Eemdijk waar hij in het kampioensjaar 18 doelpunten maakte. Ook in de jeugd van Cambuur wist hij regelmatig te scoren. Franlsyn is een fysiek sterke speler met een goede mentaliteit. Onze scouts geven in de scoutingsverslagen van de afgelopen jaren aan dat hij enorm doelgericht is en zijn inzet altijd goed. Hij past perfect in onze visie waarin we graag regionale kwaliteitspelers, die volgende stapppen willen maken, toevoegen aan onze selectie. We zijn dan ook erg blij dat Franslyn ons komt versterken!

Frank Heus
Frank Heus gaat ons na dit seizoen verlaten. Frank is een speler die heel goed in onze visie past. Hij wil graag attractief voetbal laten zien en is een teamplayer. Daarnaast een echte liefhebber van het spelletje. Vanwege drukke werkzaamheden en omdat hij de laatste periode weinig speelminuten maakt wil hij ons verlaten.

We bedanken Frank voor zijn inzet van de afgelopen jaren en wensen hem veel succes!

Ontbinding contract Sem de Wit en Mike Ahrens

Zoals eerder aangegeven hebben we voor aankomend seizoen een contractuele overeenkomst gesloten met zowel Sem de Wit als Mike Ahrens. Hierin zijn ook ontbindende voorwaarden opgenomen.

In goed overleg met buurtvereniging DVS’33 spelen zij, nadat wij er samen goed uitgekomen zijn, komend seizoen in Ermelo.

Namens de TC,

Arjen Ruitenbeek
Technisch Manager

Spartaan van het Seizoen 2023-2024

Tijdens competitiewedstrijden worden er door enkele supporters cijfers gegeven aan de beste spelers van Sparta Nijkerk 1. In principe gaat het hierbij om 6 punten, meer indien nodig. Normaal gesproken zijn deze te verdelen in 3,2 en 1 punt, behalve bij gelijke standen kan het voorkomen dat punten anders moeten worden verdeeld in bijv. 2,2,1 en 1 of 3 en 3 etc. etc.

VVSB – Sparta Nijkerk

Ranglijst seizoen 2023-2024

(bijgewerkt t/m 23-3-2024)

Wedstrijdverslag VVSB – Sparta Nijkerk

Gerard Kok.
Zaterdagochtend heb ik weer mijn, nu nog enige, oranje-zwarte onderbroek uit de kast getrokken. Op de één of andere manier heb ik toch te maken met bijgeloof. Na de vier verloren partijen, kort na de winsterstop, heb ik mijn eerste oranje-zwarte onderbroek ritueel in de achtertuin in brand gestoken. Maar goed daar krijg je dan weer spijt van…..want zouden er dan toch bepaalde krachten???? Tot dusver gaat het nog steeds goed en hij zit ook lekker trouwens.

Dus zaterdag met het busje mee naar Noordwijkerhout. Ook een hoop van dat jonge spul mee met zo’n enorme ghettoblaster bij zich. Of is dat woord ook alweer uit de mode? Dan denk je bij jezelf: “Oh gut, dat wordt natuurlijk een ongelofeloos onplezierig ritje met zo’n denderende dreun door de bus.” Nou, niets van dat alles. Wel een lekker volume maar de muziek was bijvoorbeeld van Tante Leen met oh, oh Johnny. Van die muziek waar wij als jongelingen (inmiddels een kleine halve eeuw geleden) ons kapot voor schaamden om dat mooi te vinden. Nu zong ik het hardop mee want laten we wel wezen, de teksten kennen we allemaal. Wel héél bijzonder dat de jongelingen van nu dit soort muziek waarderen. Ik vond het wel grappig. De sfeer zat er dus goed in onderweg naar Noordwijkerhout.

Eric Speelziek begon met dezelfde elf als vorige week thuis tegen Staphorst. Meteen zaten de Nijkerkers er bovenop, met name Mark van der Weijden liet zich zien in de eerste minuten. Al in de eerste minuut konden wij zijn eerste kans noteren. Twee minuten later mocht Mike Ahrens een vrije trap nemen die hij op het hoofd van Mark legde maar die kopte maar net naast. De oranjezwarten kwamen heel best uit de startblokken. Nog eens drie minuten later was het dan toch raak voor Mark en Sparta 0-1. Mark werd diep gestuurd en met zijn enorme snelheid wist hij dit buitenkansje te benutten en keeper Ruben Valk kansloos te laten. Hierna lieten de Nijkerkers de gastheren een beetje hun gang gaan en in de twaalfde minuut ging dat dan ook mis 1-1. Gyliano van Velen was de gevierde man aan Noordwijkerhoutse kant. De gastheren kregen er zin in want niet zoveel later spatte een inzet van hen op de paal naast Swaneveld uiteen. Maar ook de verdediging van VVSB liet zich zo nu en dan niet van hun beste kant zien, zo kon het zijn dat Mike Ahrens de bal veroverde en de bal heerlijk over keeper Valk kon stiften 1-2. Binnen een minuut of zeven na de hernieuwde voorsprong was het weer Mark van der Weijden die van zich deed spreken, hij kopte een voorzet fraai tegen de touwen 1-3. Met nog vijf minuten op de klok probeerden de mannen van VVSB trainer Van Leeuwen toch weer de aansluiting te vinden. Weer wisten zij slechts de paal te vinden en in de rebound ging de bal naast de goal van Mathijs Swaneveld. In de drieënveertigste minuut was het Tyrone Fonville die een prachtige pass met buitenkantje rechts van Omar el Ghazouani naar binnen liep 1-4. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft werd Mathijs Swaneveld gewisseld, Sem van Steenis was zijn vervanger. Mathijs had op het laatst van de eerste helft een blessure opgelopen die in de rust toch erger bleek dan vooraf gedacht. Al binnen een minuut mocht Sem aan de bak en deed dat met verve. Toch fijn als je eerste bal meteen dan maar een leuke redding is. De Nijkerkers gingen niet achterover leunen, iets wat je ze toch wel te vaak ziet doen na een voorsprong. In de negenenveertigste minuut zagen we een prachtige Nijkerkse aanval opgezet door Jesse Buitenhuis over vele schijven maar keeper Ruben Valk lag in de weg om deze aanval tot een succes te maken. Twintig minuten later was het Mark van der Weijden die over de rechterkant mocht opstomen tot aan Ruben Valk, in de korte hoek poeierde hij de bal keihard langs Valk 1-5. Vijf minuten voor het einde mochten de gastheren nog een vrije trap nemen en jammer voor Sem en Sparta werd dat de tweede van de middag voor VVSB, Ricardo Kuijvenhoven naam kwam op het scorebord te staan van het overigens werkelijk prachtige sportpark de Boekhorst. Vijf minuten later floot scheidsrechter Nick Tunnissen uit het Limburgse Venray voor het eind van de wedstrijd.

De Nijkerkers hebben deze middag goede zaken gedaan, de meeste concurrenten om de titel morsten punten. Vogels en Harkema deelden de punten, Genemuiden verloor van DEM. Koploper RKAV Volendam wist maar ternauwernood het vege lijf te redden 😉 tegen ODIN’59. In Volendam werd het maar liefst 11-2.

De terugreis naar Nijkerk werd ook weer een feestje met Tante Leen en Tim van Leijenhorst die door de ghettoblaster knalden. En voordat buschauffeur Harm zijn sleutel in het contactslot had gestoken kwam Omar el Ghazouani de boel in de supportersbus ook nog even opleuken. Het was al met al een fijne middag!

Wissels Sparta Nijkerk:

46. Sem van Steenis erop voor Mathijs Swaneveld.
75. Kevin Sterling erop voor Mark van der Weijden.
75. Thomas Reynaers erop voor Sam Krant.
86. Frank Heus erop voor Thomas van Dijk.
86. Laurens de Korte erop voor Janic Makizodila.

Sparta Nijkerk – Staphorst

(bijgewerkt t/m 16-3-2024)

Wedstrijdverslag Sparta Nijkerk – Staphorst

Gerard Kok.
Wat is dat toch? Waarom denkt ons Spartaanse keurkorps constant te moeten flirten met spanning? Voetballend zijn ze (we) vaak zoveel beter dan onze tegenstander maar we verzuimen om afstand te nemen. We hebben blijkbaar niet de killersmentaliteit om te zeggen: “Tot hier en niet verder, we gooien de wedstrijd in het slot en je kunt doen wat je wilt maar wij zijn hier de baas!” Te veel en te vaak laten we onze tegenstander geloven dat er voor hen een mogelijkheid is op meer. Daar moeten we vanaf! Dit hebben we nu drie wedstrijden aangezien en dat “met samengeknepen billen” een wedstrijd aanschouwen is werkelijk zenuwslopend, nok daarmee! Neem afstand en zo snel mogelijk. Laat de tegenstander niet denken dat er meer te halen is! Te en vaak, te lief. Kappen nou!

Het enige verschil in de basisopstelling van de laatste weken is dat Sam Krant de afwezige Thomas Reynaers heeft vervangen.
De Nijkerkse gastheren begonnen heel behoudend aan de wedstrijd. Zagen we de vorige week tegen Eemdijk nog dat ze er meteen bovenop vlogen, nu was dat anders. Waarschijnlijk te benauwd om ook nu weer al het kruit te verschieten in de eerste vijfenveertig minuten, om vervolgens de tweede helft niet meer thuis te geven. Krachten verdelen dat leek het devies voor deze middag en dat vond ik een fijne constatering. Nadat in de vijfde minuut Tyrone Fonville de bal op zijn hoofd kreeg maar ‘m net niet genoeg vaart mee kon geven, was het Jesse Buitenhuis die in de zevende minuut de score opende 1-0.

Jesse zette de aanval zelf op en rondde deze perfect af. Niet dat de Nijkerkers de sterren van de hemel speelden maar terecht was de voorsprong wel. Ook de Staphorster gasten kregen wel hun mogelijkheidjes maar meer werd het niet. In de dertiende minuut maakte Mathijs Swaneveld zo’n plaagstootje onschadelijk door attent te reageren. Na vijfentwintig minuten wisten de Nijkerkers de score te verdubbelen. Een fijne pass van Jesse Buitenhuis op Mark van der Weijden, die op zijn beurt Omar el Ghazouani wist te bereiken 2-0.

Toen dachten de Nijkerkers het nog iets rustiger aan te moeten doen. De wedstrijd temporiseren en de stand van 2-0 voorsprong de kleedkamer mee innemen leek de doelstelling. Maar ja, dan ga je achterin de bal een beetje hooghartig rondspelen die dan wordt onderschept en de Staphorster aansluittreffer is het gevolg 2-1. Door het storen van Aleks Jankovic kreeg Martin van ’t Ende de mogelijkheid te scoren. Weer hielp Sparta Nijkerk de tegenstander in het zadel door te braaf te verdedigen!
Na tien minuten in de tweede helft kreeg Mark van der Weijden een kopkansje maar keeper Daan Zwinselman kon redelijk makkelijk pareren. Toch kreeg diezelfde Mark van der Weijden de 3-1 op zijn naam. In de tweeënzeventigste minuut werd hij diep gestuurd en met zijn enorme snelheid wist hij de oversteek te maken richting Zwinselman die hij vervolgens kansloos liet. Lekker hoor, eindelijk wisten de Spartanen de marge eens naar twee goals verschil te tillen, dat hadden we al een paar wedstrijden van de heren niet gezien!

Maar goed, als je dan zeven minuten later er weer voor zorgt dat zij een penalty krijgen…..een Nijkerkse verdediger meende een Staphorster aanvaller aan zijn arm te moeten gaan hangen. De penalty van Sander de Grote werd onberispelijk binnen getikt 3-2. In de tien minuten die nog volgden kwamen noch de Nijkerkers noch de Staphorsters in problemen en zo werd die stand ook de eindstand.

Wissels Sparta Nijkerk

73. Kevin sterling erop voor Mike Ahrens.
80. Christos Ibrahim erop voor Sam Krant.
90. Frank Heus erop voor Jesse Buitenhuis.

Foto’s van Arjen Gerritsma

Interviews door Mark Kloostra

Bjorn van Veggel aangetrokken als performance coach

Bjorn van Veggel wordt volgend seizoen performance coach bij onze A-selectie. Bjorn heeft een achtergrond als personal trainer en zal spelers begeleiden om fysiek en mentaal volgende stappen te kunnen maken. Hierbij zal hij gebruik maken van de reeds aanwezige Johan Sports Gps/hartslagmeters.

Wij wensen Bjorn veel succes en plezier toe.

Kevin Sterling verlengt contract

Aanvaller Kevin Sterling heeft zijn contract bij Sparta Nijkerk verlengd. De 32-jarige speler kwam afgelopen zomer over van IJsselmeervogels en gaat hiermee zijn tweede seizoen in bij onze vereniging. Ondanks dat Sterling niet elke wedstrijd tot de basiself van trainer Speelziek behoort, was hij al verschillende keren erg belangrijk voor Sparta Nijkerk. Wij zijn daarom blij met zijn contractverlenging en wensen hem uiteraard weer veel succes toe.

Sparta Nijkerk – Eemdijk

(bijgewerkt t/m 9-3-2024)

Sparta Nijkerk – v.v. Eemdijk

Gerard Kok.
Zaterdagmiddag om 15.00 uur stond er op het hoofdveld van de Ebbenhorst de wedstrijd Sparta Nijkerk 1 tegen Eemdijk 1 gepland. Deze wedstrijd was de inhaal voor de uitgestelde wedstrijd die op 16 december gespeeld had moeten worden. De wedstrijd werd toentertijd uitgesteld wegens het overlijden van Eemdijk erelid Kees van de Geest. Het werd een wedstrijd met twee gezichten deze middag.

Als de Nijkerkers deze wedstrijd zouden winnen zouden ze de koplopers Volendam en IJsselmeervogels tot op vier punten naderen.
De Nijkerkse gastheren begonnen heel voortvarend aan deze inhaalklus maar toch waren het de Diekers die de eerste grote kans kregen in de zevende minuut. Mathijs Swaneveld kon ternauwernood redding brengen door zijn vingertoppen er nog tegenaan te krijgen. Een paar tellen later was het toch raak voor Eemdijk, het was Jeffrey van den Dikkenberg die de 0-1 op het scorebord liet aantekenen. De Eemdijkse voorsprong duurde slechts een paar minuten.

Een goede aanval van de Nijkerkers ging aan de gelijkmaker van Mark van der Weijden vooraf 1-1. De oranjehemden hadden het beste van het spel en vooral op de Nijkerkse linkerflank was Omar el Ghazouani een ware plaaggeest voor de Diekers. Net zoals de bij de eerste goal was Omar ook betrokken bij de 2-1, hij legde de bal op het hoofd van Tyrone Fonville en die kopte ‘m perfect achter Jauke Beekhuis.

Kort voor de rust kregen de Eemdijkers nog een grote kans op de gelijkmaker maar het beef slechts bij een kans! De eerste helft stond in het teken van prachtig voetbal van de Nijkerkers, wat je ze kwalijk kunt nemen is dat ze de tegenstander weer lieten geloven dat er meer mogelijk was in de tweede helft want de marge was slechts 1 doelpunt. Een veel te kleine marge gezien het spelbeeld. Ruststand 2-1.

Wat heeft er in de thee gezeten? Vraag ik mij hardop af! De Nijkerkers kwamen ongewijzigd de kleedkamer uit zei stadionspeaker Theo van Domselaar, zelden iemand zo ongelijk zien hebben! Het Spartaanse elftal leek in helemaal niks meer op het elftal van de eerste helft. Alle kruit was blijkbaar in episode 1 verschoten of achtergebleven op de banken in de kleedkamer. De Nijkerkers lieten de gasten hun gang gaan en zo kon het gebeuren dat van den Dikkenberg in de drieënzestigste minuut zijn tweede van de middag kon maken 2-2. Geen strobreed werd er de Diekers meer in de weg gelegd en het had ook maar zo helemaal verkeerd kunnen aflopen. De Nijkerkers hebben blijkbaar een probleem om de wedstrijd op tijd “in het slot” te gooien. Vorige week overkwam ons dat ook maar trokken we uiteindelijk de overwinning toch nog over de streep in Haaksbergen. Dit keer lieten we twee belangrijke punten liggen. Zo jammer en zo onnodig.

64. Kevin Sterling erop voor Thomas Reynaers.
75. Christos Ibrahim erop voor Jerry Geurtsen.
84. Frank Heus erop voor Omar el Ghazouani.

Foto’s Arjen Gerritsma

Interviews Mark Kloostra

Ischa Bouwman nieuwe doelman Sparta Nijkerk

Sparta Nijkerk heeft met Ischa Bouwman een nieuwe doelman vastgelegd voor seizoen 2024-2025. Bouwman, die al langere tijd in de gaten werd gehouden door onze vereniging, komt over van Noordwijk.
Bij Noordwijk keepte hij dit seizoen nog niet in competitieverband, iets wat Bouwman wel al eerder deed bij OFC in de tweede divisie. Bouwman, 21 jaar oud, staat bekend als een goed meevoetballende keeper met goede reflexen en sterk in de 1-op-1 situaties.

Wij feliciteren Ischa met de komst naar Sparta Nijkerk en wensen hem uiteraard heel veel succes.