Vrouwen en kinderen eerst?
Voetbaltermen, er zijn er veel. ‘Hotseknotsbegoniavoetbal’, ‘lange halen snel thuis’, ‘op de man spelen’.. Zo horen we ook regelmatig de term ‘vrouwen en kinderen eerst’ voorbij komen. Nieuwsgierig vanuit mijn functie als meiden en vrouwen coördinator wilde ik natuurlijk weten waar deze uitspraak vandaan komt.
We zouden de uitdrukking kunnen associëren met de maatregel die voetballers in een muurtje nemen in een poging met beide handen voor de edele delen te voorkomen dat vrouwen zonder kinderen zouden blijven, een en ander op het gevaar af dat het daaropvolgende hands tot een strafschop zou leiden.
Wikipedia vermeld echter iets anders:
‘Vrouwen en kinderen eerst’ is een uitspraak die stelt dat vrouwen en kinderen eerst gered moeten worden (in tegenstelling tot “iedereen voor zichzelf”), als niet alle personen uit een groep mensen in veiligheid kunnen worden gebracht. De uitspraak werd populair door het gebruik op de RMS Titanic in 1912, waar als gevolg van dit principe 74% van de vrouwen aan boord werd gered, 52% van de kinderen en slechts 20% van de mannen.
Een morele regel dus, die oproept tot ridderlijkheid en goede manieren. Op zich niks mis mee, maar gaat dit tegenwoordig nog wel op? Oké, kinderen hebben hulp nodig, maar vrouwen redden zich best zelf, toch? Misschien hadden er wel veel meer mannen gered kunnen worden als ze bij de vrouwen en kinderen ingestapt waren in de vaak maar half gevulde reddingsboten.
Het grappige is dat de uitdrukking ‘vrouwen en kinderen eerst’ op het voetbalveld juist andersom gebruikt wordt als dat het oorspronkelijk werd bedoeld; het wordt geïnterpreteerd als een oproep om in een panieksituatie alles op alles te zetten: vrouwen en/of kinderen worden als het er op aankomt rücksichtlos onder het uitroepen van deze kreet onder de voet gelopen.
Nu we inmiddels zo ver zijn dat we dit niet meer toelaten, pleit ik voor aanpassing van de term ‘vrouwen en kinderen eerst’. Onze buren uit ’t Veen willen er ongetwijfeld graag ‘Blauwen en kinderen eerst’ van maken, maar ik pleit meer voor ‘Bouwen met kinderen eerst’. Investeren in de toekomst begint bij kinderen. Niet vanuit een panieksituatie, maar in alle rust kinderen de tijd geven zich te ontwikkelen.
Mede daarom organiseren we op woensdag 20 maart het ‘Kick some Balls Talent Event’ voor meiden van 8-12 jaar. Niet om domweg extra leden te werven, maar om meiden de kans te geven kennis te maken met de prachtige voetbalsport. Als dan de interesse is gewekt, kan het bouwen beginnen. Vanuit enthousiasme en plezier speelsters zelfvertrouwen geven, beter maken en samen iets moois opbouwen. Geduld hebben is hierbij een belangrijke factor. Geen ‘vrouwen en kinderen eerst’, maar geduldig van achteruit opbouwen.
De tijden van de Titanic zijn veranderd; mocht er paniek uitbreken proberen we gewoon iedereen te redden; man, vrouw en kind. Wat mij betreft veel beter dan ‘stijlvol ten onder te gaan’. Maar bovenal laten we met z’n allen proberen om panieksituaties te voorkomen, zodat we de term ‘vrouwen en kinderen eerst’ nooit meer hoeven te gebruiken!
Hans Stam
Meiden en vrouwen coördinator Sparta Nijkerk
Nachtegaalsteeg 1
3862 WJ Nijkerk