Nieuws

18 april 2022

Gezocht stamceldonor (m/v)

Je kent het gevoel wel. Na een training van 1,5 uur is het altijd lekker om met je teamgenoten bij te kletsen over de afgelopen week. Als het even kan, onder het genot van een pilsje, de week doornemen. Vaak komt het erop neer dat we elkaar op de hak nemen, over de mislukte acties op het veld. Of die keer dat je de bal wel in de kruising schoot, maar in het verkeerde doel.

Toch wordt er ook met regelmaat het lief een leed van het werk of de familie gedeeld. Zo raakte ik in gesprek met een teamgenoot, die een aantal jaren terug stamceldonor is geweest voor zijn jongere broertje. Zijn broertje was getroffen door lymfeklierkanker (non-hodgkin) en de enige remedie die overbleef na maanden van chemotherapie was het aanvaarden van een stamceltransplantatie van een donor. Bestraling en chemo hadden in dit geval niets uit kunnen richten. Helaas heeft de 1e stamcel transplantatie niet het gewenste effect gehad, maar nu bij een 2e poging, dit keer van een anonieme donor, lijkt het wel beter aan te slaan. Toch is er nog een lange weg te gaan om deze ziekte te overwinnen.

Tijdens een gesprek met voorzitter Johan Evers over het verhogen van de aantrekkingskracht van het vrijdagavondvoetbal, kwam het gesprek over stamceldonatie op tafel. Er werd besloten dat op vrijdagavond 22 april, als er in totaal 16 teams (M/V) hun duels op de Ebbenhorst afwerken, de aandacht zal worden gevestigd op stichting Matchis en hun goede werk. Daarnaast zal er ook een optreden zijn van een bekende lokale artiest en is de kantine voor alle bezoekers geopend. Kom gerust langs, als je de sfeer van het voetballen op vrijdagavond wilt proeven. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom!

Het initiatief zal vervolgens doorgetrokken worden naar de zaterdag, als het eerste een thuisduel afwerkt tegen Sportlust’46. Op de Ebbenhorst zal rond dit duel worden gecollecteerd voor het goede werk van de stichting. Maar belangrijker is wellicht de voorlichting over stamceldonatie. Matchis zal zaterdagmiddag daarom aanwezig zijn met een informatiestand en zij hopen op deze manier extra donoren te kunnen werven. Kom gerust langs als je geïnteresseerd bent!

Hoe word ik stamceldonor? Ben je gezond en tussen de 18 en 55 jaar? Meld je dan aan op de website www.matchis.nl (let wel: er zijn vooral donoren nodig in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar) Je krijgt een registratie-set thuis opgestuurd, waarmee je speeksel aan de binnenkant van je mond afneemt en opstuurt naar een laboratorium. De gegevens worden opgenomen in een grote database. Kom je in aanmerking voor een match, dan zal er met jou overlegd worden of je nog steeds stamceldonor wilt zijn. Voor de afname van stamcellen moet je 3-6 uur verblijven in het ziekenhuis, waarbij er bloed afgenomen wordt, wat overeenkomt met een gewone bloedtransfusie. Bedenk bij deze stappen dat jij net die unieke match kunt zijn en het leven van een ander kan redden.
Liever geen donor? Dan kan je ook op een andere manier bijdragen.

Of scan QR code:

Met een sportieve groet, een speler van de 35/45+

Om deze site goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies. Accepteer deze door op de knop "Accepteer cookies" te klikken.