Column Randverschijnsel – woensdag 2 juli 2014 Stad Nijkerk
Iedere Niekarker kent Kasteel De Salentein? De wat ouderen kennen het kasteel in allerlei gedaanten. Verzamelaars van ansichtkaarten hebben het mooiste overzicht van de veranderingen die het kasteel in meer dan een eeuw doormaakte. In het begin van deze eeuw had De Salentein nog geen torentjes. Wist u dat? Jarenlang was De Salentein in gebruik als weeshuis en dreigde het verscholen te geraken onder een dikke laag groene bladeren.
En ‘vrogger’ dromde Niekark in de laatste week van juni samen bij ‘de Salenteinse bocht’, een begrip in Niekark en wijde omstreken, om het spektakel van terugkerende TT-gangers te bekijken. De snelweg was er nog niet en het was in die tijd spectaculair om te zien hoe de motorrijders vaak vol risico en bravoure de scherpe Salenteinse bocht namen. Even verderop in Niekark stond meestal ook een massa volk ter hoogte van het kerkhof. Ook zo’n lekkere bocht om je voor veel publiek even lekker uit te sloven. Nu staan er hooguit op zaterdagavond nog wat mensen op de viaducten om de motorrijders in een rechte baan via de A28 huiswaarts te zien gaan. Niet zo spectaculair als de Salenteinse bocht destijds.

De Salentein is een Rijksmonument. Ook de tuin en het park, een tweetal bruggen, het koetshuis met schuur, de dorsmolen, een dubbele dienstwoning, een grafkelder en de tuinmuur met schuur zijn als rijksmonument erkend. De bouwstijl wordt door de rijksdienst voor het cultureel erfgoed getypeerd als “pseudo-middeleeuws met neogotische kenmerken”. De gietijzeren toegangsbrug is ook al heel oud, die dateert uit 1849. Een hele mond vol, maar samen met Wikipedia weet ik best wel veel.
Zoals ik al schreef was De Salentein van 1957 tot 1977 in gebruik als kindertehuis Meilust. Omdat het gebouw buiten Niekark lag, verhuisde het kindertehuis naar het leegstaande weeshuis in de stad.
Sinds 1980 is De Salentein in het bezit van de bekende familie Pon. Onder andere bekend van het importeren van Volkswagen in Nederland. Zij redden het destijds enigszins in verval geraakte kasteel De Salentein door het te restaureren en er functies aan te geven als (hoofd)kantoor en restaurant. Ik herinner me nog goed dat de familie Pon in een krantenartikel ooit als ‘de Adel van de moderne tijd’ werd aangemerkt. Terecht. Dankzij hen blijven karakteristieke en historische gebouwen als De Salentein behouden. De aanblik van het perfect onderhouden kasteel is een unieke binnenkomer van Niekark.
Tegenwoordig spreken we over Landgoed de Salentein. Het gerenommeerde restaurant is gevestigd in het voormalig koetshuis van het landgoed en vormt de plek waar smaak, beleving en culinaire passie samenkomen. In letterlijke zin, want met een eigen veestapel en wijnhuizen in Argentinië staat De Salentein voor een internationaal gastronomisch concept: met wijn uit eigen bodega’s en het mooiste vlees van eigen runderen.
Kortom, een voor iedereen toegankelijk Niekarks TOP restaurant!
Over TOP gesproken.
In het verlengde van ‘de achtertuin’ van Landgoed de Salentein liggen de voetbalvelden van Sparta Nijkerk. Daar wordt op 5, 6 en 9 augustus de strijd gestreden om De SalenteinCup. Vier TOP ploegen uit het vaderlandse amateurvoetbal nemen het tegen elkaar op: IJsselmeervogels, Spakenburg, De Treffers en Sparta Nijkerk. Niet eerder vertoond! Landgoed de Salentein is hoofdsponsor van dit TOP evenement dat als pure ‘Nijkerk-Promotie’ en natuurlijk ook ‘Salentein-Promotie’ dit jaar op de kaart wordt gezet. Het ‘voorgerecht’ van het voetbalseizoen 2014-2015 wordt het genoemd: De SalenteinCup. En dat is echt niet ‘kort door de bocht’.
Op de menukaart van de SalenteinCup staan louter TOP wedstrijden. Dat wordt smullen en genieten van TOP voetbal in Niekark. Een voetbalevenement dat alle liefhebbers op voorhand al een intense en prima afdronk bezorgt
Cactus